Piernik z migdałami i lukrem

  • 35 dag miodu
  • 10 dag cukru
  • 10 dag masła
  • jajko
  • otarta skórka z cytryny
  • łyżka kakao
  • przyprawa do pierników
  • łyżka sody oczyszczonej
  • łyżka proszku do pieczenia
  • 50 dag mąki
  • 20 dag obranych migdałów
  • 25 dag cukru pudru
  • wiśnie koktajlowe
  • ciastka cynamonowe
  • posiekane pistacje do dekoracji
Cukier podgrzewać z masłem i miodem, aż się rozpuści.
Ostudzić, dodać jajko, skórkę cytrynową, kakao, przyprawę do pierników, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, dwie łyżki wody i mąkę.
Wyrobić gładkie jednolite ciasto, dodać do niego całe migdały.
Pozostawić 12 godzin w temperaturze pokojowej.
Następnie rozwałkować na nasmarowanej masłem i wysypanej mąką blasze, piec 20 - 30 minut w temperaturze 175oC.
Przygotować biały lukier: cukier puder utrzeć z 4 - 5 łyżkami wody (lub soku cytrynowego).
Rónomiernie posmarować wierzch piernika.
Ciasto udekorować wisienkami koktajlowymi i małymi ciasteczkami cynamonowymi, posypać posiekanymi pistacjami.

Tutaj znajdziesz podobne przepisy: