Piernikowe serca (Wigilia) (Śląs

  • szklanka miodu
  • 25 dag mąki pszennej
  • 2 łyżki smalcu lub margaryny
  • 4 łyżki mleka
  • mała torebka proszku do pieczenia
  • sok i skórka otarta z połowy cytryny
  • przyprawa do pierników
  • sól
Miód z tłuszczem podgrzać, ale nie gotować.
Po ostudzeniu dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawą do pierników, mleko, sok i skórkę z cytryny, posolić.
Ciasto starannie wyrobić i zostawić w chłodnym miejscu na noc.
Następnie rozwałkować na grubość pół centymetra i wykrawać foremką dość duże serca.
Piec około 15 - 20 minut w średnio nagrzanym piekarniku.
Po ostudzeniu można je posmarować lukrem czekoladowym.
Gdy lukier wyschnie, ułożyć je na blasze i wsunąć jeszcze raz na 1 - 2 minuty do ciepłego piekarnika.

Tutaj znajdziesz podobne przepisy: