Pierogi z białym serem i szpinak
Do płaskiej miski wsypać mąkę, zrobić dziurkę. Wbić żółtko. Widelcem delikatnie je rozmieszać. Wyrabiać ciasto, dolewając wodę. Dodać szczyptę soli. Kiedy składniki są już połączone, dodać masło. Przenieść ciasto na blat. Podsypać mąką. Ruchem do przodu, do tyłu ugniatać, by zrobiło się gładkie. Odciąć kawałek, resztę przykryć miseczką. Rozwałkować ciasto najcieniej, jak możemy. Wykrajać szklanką kółka (ja kroję 5-centymetrowe kwadraty). Na środku położyć płaską łyżkę farszu, złożyć na pół. Brzegi, jeżeli się odkleją, można zwilżyć wodą. Lepić - ja, jeżeli się spieszę, robię to widelcem. Wodę zagotować w dużym garnku, posolić, dodać płaską łyżkę masła. Wrzucać pierogi. Gotować, aż wypłyną. Wyjmować pojedynczo na płaski talerz. Lubią się sklejać. Biały ser można rozgnieść w misce widelcem. Dodać utarty czosnek, sól, pieprz oraz gałkę. Szpinak umyć, oderwać łodygi, wrzucić listki do wrzącej wody. Gotować ok. 3 min. Wylać na sito, ostudzić, drobno pokroić. Ser wymieszać ze szpinakiem. Pierogi są dobre z roztopionym masłem ze szczypiorkiem lub jogurtem z ziołami.