Pierożki z brzoskwiniami (Wigili
- ciasto:
- 60 dag mąki
- 30 dag masła
- 4 - 5 łyżek śmietany
- 3 żółtka
- szczypta soli
- duża puszka brzoskwiń w zalewie
Przesianą mąkę wymieszaną z solą posiekać z ochłodzonym masłem.
Dodać śmietanę, żółtka i szybko zagnieść ciasto.
Zawinąć w folię i odstawić do lodówki na pół godziny.
Ochłodzone ciasto rozwałkować, pokroić na kwadraty o boku 8 - 9 cm, na każdym położyć dobrze osączoną ćwiartkę brzoskwini i starannie zlepić brzegi ciasta.
Ułożyć ciastka na blasze i piec około 30 minut w temperatuże 200ºC.
Pierożki można też smażyć na głębokim tłuszczu jak pączki, po 4 minuty z każdej strony.
Po wyjęciu należy je osączyć na bibule lub papierowym ręczniku.
Ciepłe jeszcze pierożki pieczone lub smażone posypać cukrem pudrem.
Dodać śmietanę, żółtka i szybko zagnieść ciasto.
Zawinąć w folię i odstawić do lodówki na pół godziny.
Ochłodzone ciasto rozwałkować, pokroić na kwadraty o boku 8 - 9 cm, na każdym położyć dobrze osączoną ćwiartkę brzoskwini i starannie zlepić brzegi ciasta.
Ułożyć ciastka na blasze i piec około 30 minut w temperatuże 200ºC.
Pierożki można też smażyć na głębokim tłuszczu jak pączki, po 4 minuty z każdej strony.
Po wyjęciu należy je osączyć na bibule lub papierowym ręczniku.
Ciepłe jeszcze pierożki pieczone lub smażone posypać cukrem pudrem.