Pierożki z ricottą i łososiem w


    Robimy ciasto. W kopczyku mąki wysypanym na stolnicę robimy wgłębienie. Wlewamy tam roztrzepane 4 jajka, oliwę, wsypujemy szczyptę soli. Mieszamy wszystkie składniki. Wyrabiamy, aż powstanie elastyczne, gładkie ciasto. Zawijamy je w folię aluminiową oraz odkładamy na 15 minut do lodówki. Robimy sos. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę oraz dusimy na maśle. Dodajemy nieco mąki, mieszamy. Wlewamy wino oraz rosół, zagotowujemy. Doprawiamy solą, białym pieprzem, gałką muszkatołową. Powoli dolewamy śmietanę, cały czas mieszając. Gotujemy, aż do zredukowania połowy płynu. Ricottę wkładamy do miseczki, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz mieszamy. Filety z łososia kroimy w kostkę 2 x 2 cm. Ciasto na pierogi dzielimy na 2 części. Na wysypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy je na placki grubości 1 cm. Roztrzepujemy 1 jajko. Okrągłym radełkiem do ciasta wykrawamy w placku nieduże kółka. Na każdym układamy masę z ricotty. Brzegi ciasta smarujemy jajkiem, składamy je w półksiężyce oraz sklejamy na brzegach. W garnku zagotowujemy wodę z solą oraz oliwą. Gotujemy w niej pierożki, aż wypłyną na powierzchnię. W tym czasie podgrzewamy sos śmietanowy, dodajemy do niego kawałki łososia oraz kilka minut gotujemy. Pierożki podajemy z sosem skropionym oliwą truflową, udekorowane ziarenkami różowego pieprzu.

    Tutaj znajdziesz podobne przepisy: