Pierożki z serem i rodzynkami (I

  • ciasto:
  • 25 dag mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól
  • do polania pierożków:
  • 1 łyżka masła
  • do posypania:
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • farsz:
  • 25 dag białego sera twarogowego
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 żółtko
  • 1/2 szklanki cukru
Przygotować ciasto: z podanych składników i wody wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.
Rozwałkować je na duży placek i pokroić na kwadraty.
Przygotować farsz: rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie.
Ser utrzeć z żółtkiem i cukrem, dodać rodzynki i wymieszać.
Na przygotowane kwadraty z ciasta nakładać po łyżeczce farszu i zlepiać trójkąty.
Pierożki gotować w posolonym wrzątku 3 minuty od chwili wystygnięcia na powierzchnię.
Wyjąć i odcedzić na sicie.
Przed podaniem polać stopionym masłem, posypać cukrem i cynamonem.

Tutaj znajdziesz podobne przepisy: