Pierożki z serem i rodzynkami (I
- ciasto:
- 25 dag mąki pszennej
- 1 jajko
- sól
- do polania pierożków:
- 1 łyżka masła
- do posypania:
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- farsz:
- 25 dag białego sera twarogowego
- 2 łyżki rodzynek
- 1 żółtko
- 1/2 szklanki cukru
Przygotować ciasto: z podanych składników i wody wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.
Rozwałkować je na duży placek i pokroić na kwadraty.
Przygotować farsz: rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie.
Ser utrzeć z żółtkiem i cukrem, dodać rodzynki i wymieszać.
Na przygotowane kwadraty z ciasta nakładać po łyżeczce farszu i zlepiać trójkąty.
Pierożki gotować w posolonym wrzątku 3 minuty od chwili wystygnięcia na powierzchnię.
Wyjąć i odcedzić na sicie.
Przed podaniem polać stopionym masłem, posypać cukrem i cynamonem.
Rozwałkować je na duży placek i pokroić na kwadraty.
Przygotować farsz: rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie.
Ser utrzeć z żółtkiem i cukrem, dodać rodzynki i wymieszać.
Na przygotowane kwadraty z ciasta nakładać po łyżeczce farszu i zlepiać trójkąty.
Pierożki gotować w posolonym wrzątku 3 minuty od chwili wystygnięcia na powierzchnię.
Wyjąć i odcedzić na sicie.
Przed podaniem polać stopionym masłem, posypać cukrem i cynamonem.