Pikantna zupa rybna (Wigilia)

  • 1 duży sprawiony karp (1,2 kg)
  • 3 średnie cebule
  • 2 zielone papryki
  • 2 pomidory
  • słodka papryka w proszku
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól
Karpia dokładnie oczyścić i opłukać, odciąć głowę i ogon (odłożyć je do sporządzenia rybnego wywaru).
Ostrym nożem skroić filety, ości również pozostawić do przygotowania wywaru.
Fiiety lekko osolić, pokroić na nieduże kawałki.
Cebule obrać z łupinek, pokroić w cienkie krążki.
Paprykę oczyścić, usunąć nasionka, strąki opłukać, pokroić w dość grubą kostkę.
Ości, ogon i głowę ryby przełożyć do dużego garnka, dodać pokrojoną cebulę, paprykę i pomidory, wlać 5 szklanek wody.
Zupę lekko osolić, gotować na małym ogniu około 30 minut.
Wywar przecedzić przez gęste sitko lub podwójnie złożoną gazę, dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać.
Przyprawić na pikantnie solą i słodką papryką.
Wrzucić odfiletowane kawałki karpia, gotować do miękkości (jeszcze około 15 minut).
Podawać z chlebem.

Tutaj znajdziesz podobne przepisy: