Pilaw orientalny

  • 1 szklanka długoziarnistego ryżu 2 łyżki sklarowanego masła 1 cebula pokrojona w kostkę 4 rozgniecione ziarna kardamonu 4 goździki szczypta grubo utłuczonego czarnego pieprzu szczypta szafranu 2 szklanki wywaru warzywnego 2 łyżki rodzynek 3 łyżki podpieczonych orzeszków piniowych

Szafran namoczyć w 2 łyżkach ciepłego bulionu. Ryż dokładnie opłukać oraz osączyć. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, dodać suche przyprawy. Po chwili smażenia dodać ryż, smażyć, aż cały się natłuści, mieszać. Dodać szafran. Wlać gorący wywar (półtorej szklanki), zamieszać, żeby nic nie przywarło, zagotować, zmniejszyć ogień. Gotować pod przykryciem na małym ogniu 20 min. Na suchej powierzchni ryżu powinny powstać małe dziurki. Spróbować, czy jest ugotowany oraz dość słony. Odstawić z ognia, wzruszyć ryż widelcem oraz dodać rodzynki, ewentualnie dosolić. Nakryć garnek ręcznikiem oraz zamknąć przykrywką. Po 5 min podawać posypany orzeszkami

Tutaj znajdziesz podobne przepisy: