Piwoszki (Śląsk)
- 30 dag pieczarek
- pół szklanki piwa
- 2 jajka
- 25 dag mąki
- 1 łyżka oleju
- 10 dag tłuszczu do smażenia
- sól
Przygotuj ciasto piwne:
Żółtka wymieszaj z piwem, posól, dodaj tyle mąki, aby ciasto miało gęstość ciasta naleśnikowego.
Ubij pianę z białek i wymieszaj z ciastem.
Dodaj olej, wymieszaj.
Pieczarki oczyść i odetnij kapelusze.
Posól i oprósz mąką.
Grzyby zanurzaj w cieście piwnym.
Smaż na głębokim tłuszczu.
Podawaj z ryżem lub frytkami.
Żółtka wymieszaj z piwem, posól, dodaj tyle mąki, aby ciasto miało gęstość ciasta naleśnikowego.
Ubij pianę z białek i wymieszaj z ciastem.
Dodaj olej, wymieszaj.
Pieczarki oczyść i odetnij kapelusze.
Posól i oprósz mąką.
Grzyby zanurzaj w cieście piwnym.
Smaż na głębokim tłuszczu.
Podawaj z ryżem lub frytkami.
Tutaj znajdziesz podobne przepisy:
- Regionalne »
- smażenie »
- inne »