Pizza z szynką parmeńską
- 50 dag mąki
- 1/2 kostki drożdży
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
- 5 łyżek mleka
- 20 dag pomidorów z puszki
- łyżka bazylii
- łyżka oregano
- 2 pomidory
- 5 dag tartego żółtego sera
- 12 da sera mozzarella
- 1 pęczek rukoli
- 8 plasterków szynki parmeńskiej
Mąkę, drożdże i letnie mleko wymieszać, odstawić na 30 minut.
Zagotować 200 ml wody z olejem i szczyptą soli, wlać do zaczynu, wyrobić ciasto.
Ciasto odłożyć do wyrośnięcia.
Na posypanym mąką blacie rozwałkować ciasto na 2 krążki (o średnicy około 30 cm).
Pomidory wymieszać z bazylią, oregano, solą i pieprzem.
Świeże pomidory umyć i pokroić w plasterki.
Mozzarellę pokroić.
Spody pizzy posmarować sosem pomidorowym, dodać mozzarelli i posypać tartym serem.
Piec 15 minut w temperaturze 200 stopni.
Obłożyć szynką, rukolą i pomidorem.