Pizza z szynką parmeńską

  • 50 dag mąki
  • 1/2 kostki drożdży
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 5 łyżek mleka
  • 20 dag pomidorów z puszki
  • łyżka bazylii
  • łyżka oregano
  • 2 pomidory
  • 5 dag tartego żółtego sera
  • 12 da sera mozzarella
  • 1 pęczek rukoli
  • 8 plasterków szynki parmeńskiej


Mąkę, drożdże i letnie mleko wymieszać, odstawić na 30 minut.

Zagotować 200 ml wody z olejem i szczyptą soli, wlać do zaczynu, wyrobić ciasto.

Ciasto odłożyć do wyrośnięcia.

Na posypanym mąką blacie rozwałkować ciasto na 2 krążki (o średnicy około 30 cm).

Pomidory wymieszać z bazylią, oregano, solą i pieprzem.

Świeże pomidory umyć i pokroić w plasterki.

Mozzarellę pokroić.

Spody pizzy posmarować sosem pomidorowym, dodać mozzarelli i posypać tartym serem.

Piec 15 minut w temperaturze 200 stopni.

Obłożyć szynką, rukolą i pomidorem.

 

Tutaj znajdziesz podobne przepisy: