Placki z grzybami

  • 1 kg ziemniaków
  • 20 dag mąki
  • 4 jajka
  • 120 ml śmietany
  • 60 dag grzybów
  • 2 cebule
  • 1 pomidor
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • mielona papryka
  • sól
  • pieprz
  • natka
Grzyby pokroić.
Cebulę i czosnek pokroić i podsmażyć na oleju.
Dodać grzyby i pokrojony pomidor.
Doprawić papryką, solą i pieprzem.
Dusić około 45 minut.
Ziemniaki ugotować w łupinkach, obrać i zemleć.
Dodać śmietanę, żółtka, mąkę i sól, utrzeć i dodać pianę z białek.
Placki usmażyć na oleju, ułożyć na talerzach.
Ułożyć na nich grzyby.
Posypać natką.

Tutaj znajdziesz podobne przepisy: