Placki z grzybami
- 1 kg ziemniaków
- 20 dag mąki
- 4 jajka
- 120 ml śmietany
- 60 dag grzybów
- 2 cebule
- 1 pomidor
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- mielona papryka
- sól
- pieprz
- natka
Grzyby pokroić.
Cebulę i czosnek pokroić i podsmażyć na oleju.
Dodać grzyby i pokrojony pomidor.
Doprawić papryką, solą i pieprzem.
Dusić około 45 minut.
Ziemniaki ugotować w łupinkach, obrać i zemleć.
Dodać śmietanę, żółtka, mąkę i sól, utrzeć i dodać pianę z białek.
Placki usmażyć na oleju, ułożyć na talerzach.
Ułożyć na nich grzyby.
Posypać natką.
Cebulę i czosnek pokroić i podsmażyć na oleju.
Dodać grzyby i pokrojony pomidor.
Doprawić papryką, solą i pieprzem.
Dusić około 45 minut.
Ziemniaki ugotować w łupinkach, obrać i zemleć.
Dodać śmietanę, żółtka, mąkę i sól, utrzeć i dodać pianę z białek.
Placki usmażyć na oleju, ułożyć na talerzach.
Ułożyć na nich grzyby.
Posypać natką.