Polędwica w ziołach


    Polędwiczkę myjemy oraz osuszamy. Nacieramy ją z każdej strony białym pieprzem. Rozgrzewamy oliwę w brytfannie oraz obsmażamy mięso na ostrym ogniu z każdej strony. Następnie zmniejszamy ogień oraz dalej smażymy mięso przez 10-15 minut. Warzywa czyścimy, myjemy, obieramy, marchewkę kroimy ukośnie w cienkie plasterki, selera - na kawałki. Zagotowujemy wodę z odrobiną soli w garnku, wrzucamy warzywa oraz gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut. Natkę pietruszki oraz bazylię drobno siekamy (część odkładamy w całości do dekoracji). Wyjmujemy polędwiczkę z brytfanny, posypujemy solą oraz obtaczamy w posiekanych ziołach. Do oliwy pozostałej ze smażenia dodajemy masło, wkładamy do niego polędwiczkę oraz obtaczamy ją z każdej strony. Warzywa osączamy na sitku, posypujemy białym pieprzem oraz kolendrą. Polędwiczkę kroimy w plastry, podajemy razem z warzywami. Dekorujemy natką pietruszki oraz bazylią.

    Tutaj znajdziesz podobne przepisy: