Polędwica Wellingtona


    Uformować mięso w kształtny prostokąt oraz obwiązać nicią, aby zachowało kształt podczas pieczenia. Posypać solą oraz pieprzem. Krótko podsmażyć (1 minutę na każdy bok oraz końce). Odstawić, zdjąć nici, wystudzić (można przygotować mięso dzień wcześniej). W dużym rondlu na maśle usmażyć cebulę oraz grzyby (ok. 10 min), aż puszczą sok oraz będą miękkie. Dodać sherry, smażyć tak długo, aż cały sok wyparuje. Wystudzić - najlepiej wstawić do lodówki. Na posypanym mąką stole rozłożyć ciasto takiej wielkości, by wystarczyło na owinięcie mięsa z każdej strony. Polędwicę posmarować pasztetem, obłożyć grzybkami z cebulką. Zawinąć w ciasto. Skleić dokładnie, aby nie było żadnej szpary. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Naciąć ciasto w dwóch, trzech miejscach, aby mięso mogło odparować. Piec w temp. 130 st. ok. 50 min, aż ciasto zbrązowieje. Jeśli stanie się to za szybko, należy przykryć je folią aluminiową. Przed serwowaniem odstawić na ok. 10 min.

    Tutaj znajdziesz podobne przepisy: