Pomidory faszerowane ryżem - na
- 8 wydrążonych pomidorów
- 3/4 szklanki ryżu Arborio
- 1 łyżka posiekanego tymianku
- 1 łyżka posiekanego oregano
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki rodzynek
- 1 mała cebula pokrojona w kostkę
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 utarte ząbki czosnku
- sól, pieprz
Na patelni rozgrzać 4 łyżki oliwy, zeszklić cebulę, dodać czosnek, surowy ryż, sól i pieprz, smażyć razem kilka minut, dodać wydrążone części pomidorów, wlać pół szklanki wody i mieszając smażyć następne 5 minut.
Zdjąć z ognia, dodać zioła i rodzynki.
Farszem napełnić osuszone pomidory do 3/4 wysokości, przykryć odciętymi przykrywkami, skropić oliwą i wstawić do gorącego piekarnika na 40 minut.
W trakcie pieczenia podlać sokiem z wydrążonych pomidorów.
Zdjąć z ognia, dodać zioła i rodzynki.
Farszem napełnić osuszone pomidory do 3/4 wysokości, przykryć odciętymi przykrywkami, skropić oliwą i wstawić do gorącego piekarnika na 40 minut.
W trakcie pieczenia podlać sokiem z wydrążonych pomidorów.