Pory duszone z boczkiem

  • 4 pory
  • 10 dag wędzonego boczku
  • jabłko lub 2 pomidory
  • pół szklanki śmietany
  • 5 dag startego żółtego sera
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
Boczek pokroić w cienkie słupki, stopić na patelni.
Pory umyć, odkroić zielone części, a jasne pokroić w półpierścienie.
Na patelni stopić boczek, włożyć pory i krótko podsmażyć.
Dodać jabłko starte na tarce o dużych oczkach lub pomidory obrane ze skórki i pokrojone w ósemki.
Posolić do smaku i dusić pod przykryciem kilka minut.
Wlać śmietanę i zagotować bądź włożyć do naczyna żaroodpornego, posypać startym serem i zapiec.
Gotową potrawę obficie posypać posiekaną zieleniną.
Podawać z pieczywem.

Tutaj znajdziesz podobne przepisy: