Pory duszone z boczkiem
- 4 pory
- 10 dag wędzonego boczku
- jabłko lub 2 pomidory
- pół szklanki śmietany
- 5 dag startego żółtego sera
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Boczek pokroić w cienkie słupki, stopić na patelni.
Pory umyć, odkroić zielone części, a jasne pokroić w półpierścienie.
Na patelni stopić boczek, włożyć pory i krótko podsmażyć.
Dodać jabłko starte na tarce o dużych oczkach lub pomidory obrane ze skórki i pokrojone w ósemki.
Posolić do smaku i dusić pod przykryciem kilka minut.
Wlać śmietanę i zagotować bądź włożyć do naczyna żaroodpornego, posypać startym serem i zapiec.
Gotową potrawę obficie posypać posiekaną zieleniną.
Podawać z pieczywem.
Pory umyć, odkroić zielone części, a jasne pokroić w półpierścienie.
Na patelni stopić boczek, włożyć pory i krótko podsmażyć.
Dodać jabłko starte na tarce o dużych oczkach lub pomidory obrane ze skórki i pokrojone w ósemki.
Posolić do smaku i dusić pod przykryciem kilka minut.
Wlać śmietanę i zagotować bądź włożyć do naczyna żaroodpornego, posypać startym serem i zapiec.
Gotową potrawę obficie posypać posiekaną zieleniną.
Podawać z pieczywem.