Pory w szynce

  • 4 małe pory
  • 4 plastry wędzonej szynki
  • 125 ml śmietanki kremowej
  • 3 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki brandy
  • 1 jajko
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka vegety
  • 2 liście laurowe
  • sól i pieprz
  • szczypta cukru
  • szczypta mąki
Oczyść pory, dokładniej umyj i odetnij zielone pędy (zostaw centymetr, dwa).
Zagotuj w płaskim rondlu litr wody z vegetą i liściem laurowym.
Włóż pory, gotuj przez 10 minut.
Odcedź na sicie.
Każdy por owiń jednym plastrem szynki - niech końce pora nieco wystają, dla lepszego efektu potrawy.
Ułóż w żaroodpornym naczyniu starannie posmarowanym masłem.
Ubij śmietankę z solą, pieprzem, gałką muszkatołową brandy, jajkiem, szczyptą cukru i mąki.
Dodaj rodzynki i wylej śmietankę na pory.
Zapiekaj przez 20 minut w temperaturze 180ºC.
Podaj z chrupipcą bagietką na przystawkę lub jako małe danie główne na szybki lunch.

Tutaj znajdziesz podobne przepisy: