Pory zapiekane z szynką

  • 3 - 4 duże pory
  • 50 dag ziemniaków
  • 20 dag wędzonej szynki
  • szklanka śmietany 12-proc.
  • 2 jaja
  • łyżka margaryny
  • łyżka przyprawy prowansalskiej
  • gałka muszkatałowa
  • sól, pieprz
Odciąć zielone liście porów, a jasne częście umyć i pokroić w dość grube palstry - około 0,5 cm.
Obrane ziemniaki pokroić w ósemki, włożyć do osolonego wrzątku i gotować 5 minut, po czym osączyć.
Szynkę pokroić w paski i podsmażyć.
Żaroodporne naczynie wysmarować margaryną, ułożyć w nim warstwę ziemniaków, a w nich pory wymieszane z szynką i przyprawą prowansalską.
Polać śmietaną roztrzepaną z jajami i doprawioną szczyptą gałki, solą i pieprzem.
Wstawić do gorącego piekarnika i zapiekać, aż wierzch się lekko zrumieni.

Tutaj znajdziesz podobne przepisy: