Pory zapiekane z szynką
- 3 - 4 duże pory
- 50 dag ziemniaków
- 20 dag wędzonej szynki
- szklanka śmietany 12-proc.
- 2 jaja
- łyżka margaryny
- łyżka przyprawy prowansalskiej
- gałka muszkatałowa
- sól, pieprz
Odciąć zielone liście porów, a jasne częście umyć i pokroić w dość grube palstry - około 0,5 cm.
Obrane ziemniaki pokroić w ósemki, włożyć do osolonego wrzątku i gotować 5 minut, po czym osączyć.
Szynkę pokroić w paski i podsmażyć.
Żaroodporne naczynie wysmarować margaryną, ułożyć w nim warstwę ziemniaków, a w nich pory wymieszane z szynką i przyprawą prowansalską.
Polać śmietaną roztrzepaną z jajami i doprawioną szczyptą gałki, solą i pieprzem.
Wstawić do gorącego piekarnika i zapiekać, aż wierzch się lekko zrumieni.
Obrane ziemniaki pokroić w ósemki, włożyć do osolonego wrzątku i gotować 5 minut, po czym osączyć.
Szynkę pokroić w paski i podsmażyć.
Żaroodporne naczynie wysmarować margaryną, ułożyć w nim warstwę ziemniaków, a w nich pory wymieszane z szynką i przyprawą prowansalską.
Polać śmietaną roztrzepaną z jajami i doprawioną szczyptą gałki, solą i pieprzem.
Wstawić do gorącego piekarnika i zapiekać, aż wierzch się lekko zrumieni.