Prawdziwe Gratin dauphinois


    Obrane oraz osuszone ziemniaki kroimy na plasterki grubości 5 mm. Naczynie do zapiekanki nacieramy ząbkiem czosnku. Smarujemy je połową masła. Mieszamy śmietanę z mlekiem. Układamy połowę ziemniaków w naczyniu, polewamy połową śmietany z mlekiem, posypujemy 2 szczyptami gałki. Solimy oraz pieprzymy. Delikatnie mieszamy. Układamy resztę ziemniaków oraz wylewamy pozostałą śmietanę z mlekiem. Solimy, pieprzymy oraz posypujemy resztą gałki. Posypujemy również wiórkami pozostałego masła. Pieczemy przez półtorej godziny w 180°C. Jeśli zapiekanka zbyt szybko się przypiecze z wierzchu, przykrywamy ją folią aluminiową. Podajemy gorącą. Uwaga: do śmietany oraz mleka - w zależności od upodobań - można dodać jedno ubite jajo lub 2 garści startego ementalera.

    Tutaj znajdziesz podobne przepisy: