Preśniaki
- 2 kg ziemniaków
- 1 jajo
- 20 dag mąki
- 20 dag smalcu
- pieprz i sól do smaku
Ziemniaki umyć i obrać, wrzucić do naczynia z wodą.
Następnie wyjąć z wody i zetrzeć na tarce o małych oczkach i odcisnąć.
Odrobinę wody w masie ziemniaczanej należy zostawić.
Do naczynia, gdzie znajduje się masa ziemniaczana, wsypać mąkę i wbić jajo.
Wszystko dokładnie wymieszać, dodać sól i pieprz do smaku.
Ugnieść ciasto.
Potem wziąć trochę ciasta, zrobić kulkę, następnie rozpłaszczyć na dłoni.
Po uformowaniu preśniaków postawić patelnię, roztopić 15 dag smalcu, a potem układać tyle preśniaków, ile się zmieści.
Smażyć na małym ogniu.
Gdy preśniaki zrumienią się z jednej strony, przewracać na drugą i smażyć, aż się zrumienią.
Upieczone wkładać do małego garnka.
Po usmażeniu wszystkich do garnka włożyć odrobinę smalcu, przykryć pokrywą i postawić na małym ogniu.
Dusić jeszcze 10 minut, mieszając co 2 minuty.
Potem zdjąć z ognia i porozkładać na talerze.
Następnie wyjąć z wody i zetrzeć na tarce o małych oczkach i odcisnąć.
Odrobinę wody w masie ziemniaczanej należy zostawić.
Do naczynia, gdzie znajduje się masa ziemniaczana, wsypać mąkę i wbić jajo.
Wszystko dokładnie wymieszać, dodać sól i pieprz do smaku.
Ugnieść ciasto.
Potem wziąć trochę ciasta, zrobić kulkę, następnie rozpłaszczyć na dłoni.
Po uformowaniu preśniaków postawić patelnię, roztopić 15 dag smalcu, a potem układać tyle preśniaków, ile się zmieści.
Smażyć na małym ogniu.
Gdy preśniaki zrumienią się z jednej strony, przewracać na drugą i smażyć, aż się zrumienią.
Upieczone wkładać do małego garnka.
Po usmażeniu wszystkich do garnka włożyć odrobinę smalcu, przykryć pokrywą i postawić na małym ogniu.
Dusić jeszcze 10 minut, mieszając co 2 minuty.
Potem zdjąć z ognia i porozkładać na talerze.