Przekąska na słodko
- 4 marynowane śledzie z oleju
- 3 cebule
- łyżka oliwy
- kilka suszonych grzybów
- 3 łyżki rodzynków
- mały por
- szczypta cukru
- sól, pieprz
Grzyby namoczyć i ugotować (około 20 minut).
Odcedzić, dokładnie osączyć, ostudzić, pokroić w paseczki.
Filety śledziowe osączyć z oleju, podzielić na dzwonka.
Rodzynki przebrać i sparzyć.
Cebulę obrać z łupin, przepołowić i pokroić w piórka.
Por oczyścić, przekroić wzdłuż na pół, umyć i pokroić w skośne paseczki.
Oliwę rozgrzać na patelni, zeszklić pokrojoną cebulę i połowę pora, wlać 2 łyżki wywaru z grzybów.
Dodać grzyby oraz rodzynki i smażyć jeszcze minutę.
Oprószyć solą, pieprzem i szczyptą cukru, wymieszać.
Gdy mieszanka cebulowa wystygnie, połączyć ją z pokrojonymi śledziami.
Udekorować paseczkami pora.
Odcedzić, dokładnie osączyć, ostudzić, pokroić w paseczki.
Filety śledziowe osączyć z oleju, podzielić na dzwonka.
Rodzynki przebrać i sparzyć.
Cebulę obrać z łupin, przepołowić i pokroić w piórka.
Por oczyścić, przekroić wzdłuż na pół, umyć i pokroić w skośne paseczki.
Oliwę rozgrzać na patelni, zeszklić pokrojoną cebulę i połowę pora, wlać 2 łyżki wywaru z grzybów.
Dodać grzyby oraz rodzynki i smażyć jeszcze minutę.
Oprószyć solą, pieprzem i szczyptą cukru, wymieszać.
Gdy mieszanka cebulowa wystygnie, połączyć ją z pokrojonymi śledziami.
Udekorować paseczkami pora.