Pyzy
- 2 kg ziemniaków
- 2 dag soli
- 8 dag słoniny
Ziemniaki obrać, opłukać.
Połowę ugotować do miękkości, a drugą zetrzeć na tarce i odcisnąć.
Wyciśnięty sok pozostawić przez kilka minut, a następnie zlać ostrożnie i osad z dna dodać do odciśniętych ziemniaków.
Połączyć ugotowane ziemniaki z odciśnictymi, posolić do smaku.
Wyrabiać masę i rękami zwilżonymi w wodzie formować nieduże kulki jednakowej wielkości.
Ugotować.
Podawać okraszone słoniną do przegotowanego mleka.
Połowę ugotować do miękkości, a drugą zetrzeć na tarce i odcisnąć.
Wyciśnięty sok pozostawić przez kilka minut, a następnie zlać ostrożnie i osad z dna dodać do odciśniętych ziemniaków.
Połączyć ugotowane ziemniaki z odciśnictymi, posolić do smaku.
Wyrabiać masę i rękami zwilżonymi w wodzie formować nieduże kulki jednakowej wielkości.
Ugotować.
Podawać okraszone słoniną do przegotowanego mleka.