Pyzy z farszem mięsno-warzywnym


    Ugotować 50 dag ziemniaków w mundurkach, obrać, przecisnąć przez praskę. Pozostałe ziemniaki obrać, utrzeć na miazgę oraz odcisnąć z soku. Wymieszać ze startą cebulą oraz piure z ziemniaków. Gdy odciśnięty sok się ustoi, zlać go, a osiadły na dnie krochmal dodać do miski z ziemniakami oraz cebulą, dokładnie wymieszać z mąką, przyprawić solą oraz pieprzem. Mięso oraz gotowane warzywa zemleć, wymieszać z przesmażoną na oleju drobno posiekaną cebulą, doprawić majerankiem, solą oraz pieprzem, wymieszać z jajem, wyrobić. Formować w dłoni małe placuszki, na środek każdego kłaść łyżeczkę farszu, zlepiać brzegi oraz toczyć kształtne kulki. Kłaść na osolony wrzątek oraz gotować około 15 min. Odcedzić oraz polać stopioną słoninką. Podawać z surówką z kwaszonej kapusty.

    Tutaj znajdziesz podobne przepisy: