Ragoût egzotyczne

  • 50 dag piersi z indyka
  • 2 jabłka
  • 2 cebule
  • 2 banany
  • 2 żółtka
  • szklanka ryżu
  • szklanka bulionu z kostki
  • szklanka śmietany - 18proc.
  • 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki oliwy
  • łyżka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • łyżka wiórków kokosowych
  • łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki
  • płaska łyżka przyprawy curry
  • łyżeczka vegety
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól, biały pieprz
Mięso umyć i osączyć, a następnie pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem.
Jabłka umyć, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i również pokroić w kostkę.
Cebule obrać, pokroić w małą kostkę i zeszklić na 2 łyżkach oliwy, dodać mięso, jabłka, wiórki kokosowe i vegetę.
Wlać 5 łyżek wody i dusić mięso, pod przykryciem, na małym ogniu, 30 minut.
W razie potrzeby uzupełnić wyparowany sos wodą.
Umyty i osączony ryż skropić 1 łyżką oliwy.
Bulion rozcieńczyć 1/2 szklanki gorącej wody z dodatkiem kurkumy.
Ryż zalać gorącym bulionem, gotować pod przykryciem, na małym ogniu, 20 minut, a następnie odstawić i trzymać w cieple.
Gdy mięso będzie miękkie, wlać do potrawy śmietanę wymieszaną z mąką i zagotować.
Potrawę zdjąć z ognia, dodać jogurt roztrzepany z żółtkami i curry.
Banany obrać, pokroić w plasterki i szybko obsmażyć na pozostałej oliwie.
Można je również oprószyć curry.
Na ogrzany półmisek wyłożyć ryż, a na nim ułożyć mięso i banany.
Ragoût posypać natką pietruszki i od razu podawać.

Tutaj znajdziesz podobne przepisy: