Ragoût z bobem
- 70 dag bobu
- 40 dag kurek
- 1 bakłażan
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- łyżka masła
- łyżka mąki pszennej
- 3/4 szklanki śmietany - 18proc.
- łyżeczka suszonego cząbru
- 2 łyżki natki pietruszki
- 3/4 łyżeczki słodkiej papryki
- sól, pieprz
Bób zalać wrzątkiem, gotować 30 minut, odcedzić, przelać na sicie zimną wodą i obrać.
Kurki oczyścić, opłukać, osączyć, większe przekroić na pół lub na cztery części.
Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę.
Czosnek obrać i posiekać.
Bakłażan umyć, pokroić najpierw na małe plastry, a potem w słupki, posolić i pozostawić na 15 minut, następnie opłukać i osuszyć.
W rondlu rozgrzać olej, zeszklić cebulę i czosnek, dodać grzyby i mieszając smażyć 3 minuty.
Wlać 3/4 szklanki wody i dusić 20 minut, włożyć bakłażany i dusić jeszcze 15 minut.
Przyprawić cząbrem, papryką, pieprzem oraz solą, dodać bób i gotować 5 minut.
Z masła i mąki ugnieść kulkę i włożyć do potrawy, wymieszać, zagotować.
Ragoût zdjąć z ognia, połączyć ze śmietaną i posypać natką pietruszki.
Podawać z pieczywem.
Kurki oczyścić, opłukać, osączyć, większe przekroić na pół lub na cztery części.
Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę.
Czosnek obrać i posiekać.
Bakłażan umyć, pokroić najpierw na małe plastry, a potem w słupki, posolić i pozostawić na 15 minut, następnie opłukać i osuszyć.
W rondlu rozgrzać olej, zeszklić cebulę i czosnek, dodać grzyby i mieszając smażyć 3 minuty.
Wlać 3/4 szklanki wody i dusić 20 minut, włożyć bakłażany i dusić jeszcze 15 minut.
Przyprawić cząbrem, papryką, pieprzem oraz solą, dodać bób i gotować 5 minut.
Z masła i mąki ugnieść kulkę i włożyć do potrawy, wymieszać, zagotować.
Ragoût zdjąć z ognia, połączyć ze śmietaną i posypać natką pietruszki.
Podawać z pieczywem.