Raki w winnym sosie


    Raki wyszoruj szczoteczką oraz dokładnie wypłucz. Cebulę oraz szalotki obierz oraz pokrój w cienkie plasterki. Podsmaż na połowie masła, dodając zmiażdżone ząbki czosnku, posiekany tymianek, listek laurowy oraz pieprz w ziarnach. Teraz obierz marchewkę. Białe wino oraz wodę dolej do podsmażonej cebuli. Wrzuć marchewkę oraz gotuj razem około 20 minut. Pod koniec gotowania dodaj niezbyt drobno posiekany koperek. Zagotuj mleko z dodatkiem soli. Pojedynczo wrzucaj raki. Garnek przykryj oraz szybko doprowadź do wrzenia. Następnie wylej mleko oraz dokładnie wypłucz raki w ciepłej wodzie. Przełóż je do wywaru winnego oraz gotuj 5 minut. Wyjmij oraz ułóż na półmisku w piramidkę. Pozostały wywar gotuj jeszcze chwilę, dodaj pieprz cayenne oraz pozostałe masło. Przygotowany w ten sposób sos podawaj do raków.

    Tutaj znajdziesz podobne przepisy: