Ratatuja

  • 40 dag bakłażanów
  • strąk zielonej papryki
  • strąk czerwonej papryki
  • strąk żółtej papryki
  • nieduża cukinia
  • 2 cebule
  • 3 - 4 ząbki czosnku
  • 3 pomidory
  • pół szklanki bulionu
  • 6 - 7 łyżek oliwy
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • łyżeczka ususzonych ziół bazylii
  • łyżeczka ususzonych ziół tymianku
  • ćwierć łyżeczki suszonego roztartego rozmarynu
  • pieprz
  • łyżeczka soli
Oczyszczone z gniazd nasiennych strąki papryki pokroić w paski, umytą cukinię i obraną cebulę - w cienkie plasterki, umyte i obrane bakłażany - w kostkę.
W płaskim rondlu rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę, dodać paprykę i chwilę smażyć mieszając.
Włożyć bakłażany i cukinię, posypać roztartym z solą czosnkiem i rozkruszonymi lub posiekanymi ziołami, pieprzem, wlać bulion i dusić pod przykryciem 25 - 30 minut.
Pod koniec duszenia dołożyć pokrojone w kostkę pomidory.
Przed podaniem posypać natką.
Podawać jako dodatek do mięs albo z pieczywem.

Tutaj znajdziesz podobne przepisy: