Ratatuja
- 40 dag bakłażanów
- strąk zielonej papryki
- strąk czerwonej papryki
- strąk żółtej papryki
- nieduża cukinia
- 2 cebule
- 3 - 4 ząbki czosnku
- 3 pomidory
- pół szklanki bulionu
- 6 - 7 łyżek oliwy
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- łyżeczka ususzonych ziół bazylii
- łyżeczka ususzonych ziół tymianku
- ćwierć łyżeczki suszonego roztartego rozmarynu
- pieprz
- łyżeczka soli
Oczyszczone z gniazd nasiennych strąki papryki pokroić w paski, umytą cukinię i obraną cebulę - w cienkie plasterki, umyte i obrane bakłażany - w kostkę.
W płaskim rondlu rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę, dodać paprykę i chwilę smażyć mieszając.
Włożyć bakłażany i cukinię, posypać roztartym z solą czosnkiem i rozkruszonymi lub posiekanymi ziołami, pieprzem, wlać bulion i dusić pod przykryciem 25 - 30 minut.
Pod koniec duszenia dołożyć pokrojone w kostkę pomidory.
Przed podaniem posypać natką.
Podawać jako dodatek do mięs albo z pieczywem.
W płaskim rondlu rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę, dodać paprykę i chwilę smażyć mieszając.
Włożyć bakłażany i cukinię, posypać roztartym z solą czosnkiem i rozkruszonymi lub posiekanymi ziołami, pieprzem, wlać bulion i dusić pod przykryciem 25 - 30 minut.
Pod koniec duszenia dołożyć pokrojone w kostkę pomidory.
Przed podaniem posypać natką.
Podawać jako dodatek do mięs albo z pieczywem.