Ravioli nadziewane suszonymi pom


    Robimy ciasto. Mąkę (z odrobiną soli) wysypujemy na stolnicę, a pośrodku kopczyka robimy wgłębienie. Wbijamy w nie jajka. Mieszamy razem z mąką oraz powoli, starannie wyrabiamy, dodając szczyptę soli. Gdy jajka dobrze połączą się z mąką, wyrabiamy jeszcze przez 3 minuty, aż powstanie elastyczne, gładkie ciasto. Jeżeli będzie się zbytnio kleiło, dodajemy trochę mąki, jeżeli jest zbyt ścisłe – trochę rozkłóconego jajka. Następnie ciasto zawijamy w folię oraz wkładamy na godzinę do lodówki. Robimy nadzienie. Parmezan ścieramy. Bazylię myjemy, odrywamy listki oraz drobno je siekamy. Osączone pomidory oraz mozzarellę kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki mieszamy. Dosmaczamy solą oraz pieprzem. Szynkę parmeńską dzielimy wzdłuż na połówki. Na jednym końcu każdego kawałka układamy łyżką przygotowane wcześniej nadzienie. Zawijamy ściśle w kulkę oraz odkładamy na talerz. Ciasto na ravioli wyjmujemy z lodówki oraz rozwałkowujemy na placki grubości 1-2 mm. Na jednym placku układamy w regularnych odstępach kulki z nadzieniem. Pomiędzy nimi smarujemy ciasto białkiem. Przykrywamy drugim kawałkiem ciasta, przyciskając w miejscach, gdzie pozostawiliśmy odstępy. Następnie wycinamy pojedyncze pierożki radełkiem do ciasta. Przekładamy je na deskę posypaną odrobiną mąki. Wrzucamy porcjami pierożki do lekko gotującej się, osolonej wody. Gotujemy przez 3-4 minuty (czas gotowania zależy od tego, jak grubo rozwałkowaliśmy ciasto – im cieniej, tym krócej pozostawiamy je w garnku). Wyjmujemy łyżką cedzakową oraz układamy ravioli na talerzu. Polewamy oliwą truflową, posypujemy startym parmezanem oraz dekorujemy listkami bazylii.

    Tutaj znajdziesz podobne przepisy: