Risotto z bobem

  • 1,5 szklanki długoziarnistego ryżu
  • 30 dag bobu
  • 15 dag chudego boczku
  • 10 dag sera gryfickiego pokrojonego w cienkie paski
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 pomidory
  • szklanka bulionu z kostki
  • szklanka soku pomidorowego
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • po łyżeczce posiekanych ziół cząbru i tymianku
  • sól, pieprz
Bób zalać wrzątkiem, gotować 25 minut, odcedzić, przelać na sicie zimną wodą i obrać.
Cebulę i czosnek obrać.
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać.
Boczek pokroić w kostkę.
Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w ósemki i oczyścić z pestek.
Ryż opłukać i osączyć.
Bulion wymieszać z sokiem pomidorowym.
Boczek zeszklić na oleju, dodać cebulę i czosnek, podsmażyć, dodać ryż, zalać wrzącym bulionem z sokiem.
Gotować do chwili, aż cały płyn zostanie wchłonięty.
Następnie włożyć bób, pomidory i zioła.
Przyprawić pieprzem, solą i wymieszać.
Gotować jeszcze 10 minut.
Potrawę posypać natką pietruszki i paskami sera.
Podawać z zieloną sałatą.

Tutaj znajdziesz podobne przepisy: