Risotto z wątróbką i warzywami
- 30 dag wątróbek kurzych
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- strąk czerwonej papryki
- strąk zielonej papryki
- 2 małe pory
- 4 łyżki oleju
- 10 dag mieszanego mięsa mielonego
- 1/2 łyżeczki zmielonego kminku
- szklanka ryżu
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- szczypta zmielonych goździków
- szczypta pieprzu cayenne
- szczypta czarnego pieprzu
- 1/4 łyżeczki soli
Ryż ugotować w osolonej wodzie, osączyć.
Cebulę i czosnek obrać i posiekać.
Paprykę umyć, oczyścić z nasionek, miąższ drobno pokroić.
Por oczyścić, opłukać, pokroić w cienkie krążki.
Wątróbki opłukać w zimnej wodzie, osączyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki.
Olej rozgrzać w dużym garnku.
Wrzucić pokrojone warzywa i smażyć około 5 minut.
Dodać wątróbkę i mielone mięso.
Smażyć, mieszając, aż mięso i wątróbki się zrumienią.
Posolić.
Włożyć przyprawy i ryż, wlać bulion.
Mieszając podgrzewać na ostrym ogniu 2 - 3 minuty, aż ryż będzie gorący.
Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Cebulę i czosnek obrać i posiekać.
Paprykę umyć, oczyścić z nasionek, miąższ drobno pokroić.
Por oczyścić, opłukać, pokroić w cienkie krążki.
Wątróbki opłukać w zimnej wodzie, osączyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki.
Olej rozgrzać w dużym garnku.
Wrzucić pokrojone warzywa i smażyć około 5 minut.
Dodać wątróbkę i mielone mięso.
Smażyć, mieszając, aż mięso i wątróbki się zrumienią.
Posolić.
Włożyć przyprawy i ryż, wlać bulion.
Mieszając podgrzewać na ostrym ogniu 2 - 3 minuty, aż ryż będzie gorący.
Przed podaniem posypać natką pietruszki.