Risotto z wątróbką i warzywami

  • 30 dag wątróbek kurzych
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • strąk czerwonej papryki
  • strąk zielonej papryki
  • 2 małe pory
  • 4 łyżki oleju
  • 10 dag mieszanego mięsa mielonego
  • 1/2 łyżeczki zmielonego kminku
  • szklanka ryżu
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • szczypta zmielonych goździków
  • szczypta pieprzu cayenne
  • szczypta czarnego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki soli
Ryż ugotować w osolonej wodzie, osączyć.
Cebulę i czosnek obrać i posiekać.
Paprykę umyć, oczyścić z nasionek, miąższ drobno pokroić.
Por oczyścić, opłukać, pokroić w cienkie krążki.
Wątróbki opłukać w zimnej wodzie, osączyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki.
Olej rozgrzać w dużym garnku.
Wrzucić pokrojone warzywa i smażyć około 5 minut.
Dodać wątróbkę i mielone mięso.
Smażyć, mieszając, aż mięso i wątróbki się zrumienią.
Posolić.
Włożyć przyprawy i ryż, wlać bulion.
Mieszając podgrzewać na ostrym ogniu 2 - 3 minuty, aż ryż będzie gorący.
Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Tutaj znajdziesz podobne przepisy: