Roladki z ziemniakami
- 2 kg ziemniaków
- sól, pieprz ziołowy
- majeranek
- 35 dag mąki,
- 1 jajo
- 3/4 szklanki wody
Ziemniaki umyć, obrać, opłukać.
1 kg ziemniaków ugotować, wrzucając do wrzącej wody i następnie przekręcić przez maszynkę do mięsa.
Drugi kilogram ziemniaków zetrzeć na tarce o drobnych otworach, lekko odcisnąć sok.
Ziemniaki ugotowane i starte połączyć ze solą, dodać przyprawy.
Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajo, zarobić ciasto nożem, wlewając cienkim strumieniem wodę.
Zrobić wolne ciasto starannie wyrabiając ręką, podzielić na równe części.
Rozwałkować tak, jak ciasto na pierogi, nadając mu kształt prostokąta o bokach 15 x 90 cm.
Na ciasto układać nadzienie z ziemniaków, zwijać w roladę wzdłuż krótszego boku.
Pokroić na części o długości około 6 cm.
Gotować, wrzucając do wrzącej posolonej wody.
Podawać polane skwarkami z cebulą.
1 kg ziemniaków ugotować, wrzucając do wrzącej wody i następnie przekręcić przez maszynkę do mięsa.
Drugi kilogram ziemniaków zetrzeć na tarce o drobnych otworach, lekko odcisnąć sok.
Ziemniaki ugotowane i starte połączyć ze solą, dodać przyprawy.
Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajo, zarobić ciasto nożem, wlewając cienkim strumieniem wodę.
Zrobić wolne ciasto starannie wyrabiając ręką, podzielić na równe części.
Rozwałkować tak, jak ciasto na pierogi, nadając mu kształt prostokąta o bokach 15 x 90 cm.
Na ciasto układać nadzienie z ziemniaków, zwijać w roladę wzdłuż krótszego boku.
Pokroić na części o długości około 6 cm.
Gotować, wrzucając do wrzącej posolonej wody.
Podawać polane skwarkami z cebulą.