Rosół z mięsnymi rulonikami


    Robimy ciasto naleśnikowe: rozmącamy trzepaczką mleko z jajkiem, mąką, szczyptą soli, odstawiamy na kilka minut. Robimy nadzienie: Szczypiorek po umyciu drobno siekamy. Do mielonego mięsa wbijamy żółtko, wsypujemy szczypiorek (część pozostawiamy do dekoracji) oraz wyrabiamy na gładką masę. Dodajemy sól, pieprz. Rozgrzewamy na patelni olej, smażymy cienki naleśnik z połowy ciasta. Na drugiej patelni smażymy na oleju drugi naleśnik. Rozsmarowujemy na każdym placku masę mięsną oraz zawijamy ciasno w rulon. Rozgrzewamy na patelni resztę oleju oraz smażymy naleśniki z obu stron na złotobrązowy kolor. Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie kroimy w cienkie plasterki. Zagotowujemy w garnku przygotowany wcześniej rosół, doprawiamy go jeszcze solą oraz pieprzem. Wkładamy do garnka ruloniki naleśnikowe. Wlewamy zupę na talerze, posypujemy resztą szczypiorku, natką pietruszki oraz pokrojoną w plasterki marchewką z rosołu.

    Tutaj znajdziesz podobne przepisy: