Rożki z mango i krewetkami


    Najpierw zrób sos: w miseczce wymieszaj sos rybny, sok z limonki, wodę oraz cukier. Następnie odstaw sos oraz przygotuj rożki: krewetki włóż do garnka z wrzącą, osoloną wodą, zmniejsz ogień oraz gotuj 3 minuty. Wyjmij łyżką cedzakową oraz umieść w miseczce z lodem. Ponownie włóż krewetki do wrzącej wody, a gdy się zagotują, przełóż je do wody z lodem na 2 minuty, a potem znowu osącz oraz osusz. Każdą krewetkę przekrój wzdłuż na połowę oraz lekko rozpłaszcz dłonią. Makaron włóż do wrzącej wody, gotuj 3 minuty. Odcedź, przepłucz pod zimną bieżącą wodą, dobrze osącz. Połącz ocet z cukrem oraz solą. Gdy cukier się rozpuści, dodaj makaron oraz wymieszaj. Płaską patelnię napełnij gorącą wodą. Kolejno wkładaj płaty papieru ryżowego, wyjmuj od razu, gdy staną się giętkie (trwa to 30-60 sekund). Przełóż na papierowy ręcznik oraz osącz z wody. Na płatach papieru ryżowego układaj połówki krewetek, makaron, listki mięty oraz kolendry, przycięte łodyżki szczypiorku, kawałki mango oraz ogórka. Zwijaj w zgrabne rożki, podawaj z sosem.

    Tutaj znajdziesz podobne przepisy: