Rurki z warzywami

  • 30 dag makaronu rurki
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • cukinia
  • mały bakłażan
  • 1/2 kg pomidorów
  • 5 dag sera żółtego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka gałązek bazylii
  • sól, pieprz
Warzywa umyć.
Bakłażan pokroić w plastry, posolić.
Odłożyć na 30 minut, po czym opłukać w zimnej wodzie i pokroić na kawałki.
Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, miąższ pokroić na ćwiartki.
Włożyć do rondla, zalać bulionem, posolić.
Dusić pod przykryciem, aż pomidory się rozgotują.
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
Cukinię pokroić w kostkę i razem z bakłażanem oraz czosnkiem przesmażyć na oliwie.
Dodać pomidory i posiekane listki bazylii.
Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Dusić około 10 minut.
Ser żółty pokroić w cienkie plastry lub zetrzeć na tarce.
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić, wymieszać z warzywami i posypać serem.

Tutaj znajdziesz podobne przepisy: