Rurki z warzywami
- 30 dag makaronu rurki
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- cukinia
- mały bakłażan
- 1/2 kg pomidorów
- 5 dag sera żółtego
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- kilka gałązek bazylii
- sól, pieprz
Warzywa umyć.
Bakłażan pokroić w plastry, posolić.
Odłożyć na 30 minut, po czym opłukać w zimnej wodzie i pokroić na kawałki.
Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, miąższ pokroić na ćwiartki.
Włożyć do rondla, zalać bulionem, posolić.
Dusić pod przykryciem, aż pomidory się rozgotują.
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
Cukinię pokroić w kostkę i razem z bakłażanem oraz czosnkiem przesmażyć na oliwie.
Dodać pomidory i posiekane listki bazylii.
Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Dusić około 10 minut.
Ser żółty pokroić w cienkie plastry lub zetrzeć na tarce.
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić, wymieszać z warzywami i posypać serem.
Bakłażan pokroić w plastry, posolić.
Odłożyć na 30 minut, po czym opłukać w zimnej wodzie i pokroić na kawałki.
Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, miąższ pokroić na ćwiartki.
Włożyć do rondla, zalać bulionem, posolić.
Dusić pod przykryciem, aż pomidory się rozgotują.
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
Cukinię pokroić w kostkę i razem z bakłażanem oraz czosnkiem przesmażyć na oliwie.
Dodać pomidory i posiekane listki bazylii.
Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Dusić około 10 minut.
Ser żółty pokroić w cienkie plastry lub zetrzeć na tarce.
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić, wymieszać z warzywami i posypać serem.