Ryba pieczona po kreolsku
- 60 dag ryby
- 3 ząbki czosnku
- 2 szklanki soku pomidorowego
- 15 dag ogórków
- 10 dag papryki
- 15 dag cebuli
- 15 dag selera
- sól, pieprz
Warzywa umyć.
Ogórki obrać.
Paprykę przekroić, oczyścić z nasion.
Seler i cebulę obrać, opłukać.
Wszystkie warzywa drobno pokroić, włożyć do wrzącej wody (1/2 szklanki).
Gotować pod przykryciem.
Gdy zmiękną, dodać sok pomidorowy, gotować do zagęszczenia, odstawić, przyprawić solą i pieprzem.
Rybę umyć, oczyścić z łusek, sprawić, odkroić głowę i płetwy.
Oczyszczoną tuszkę umyć, osuszyć, natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Połowę gęstego sosu warzywnego umieścić wewnątrz ryby, spiąć szpilkami do drobiu.
Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, polać równomiernie resztą sosu.
Naczynie przykryć pokrywą lub folią aluminiowa.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 45 minut.
Podawać na gorąco z dodatkiem ziemniaków.
Ogórki obrać.
Paprykę przekroić, oczyścić z nasion.
Seler i cebulę obrać, opłukać.
Wszystkie warzywa drobno pokroić, włożyć do wrzącej wody (1/2 szklanki).
Gotować pod przykryciem.
Gdy zmiękną, dodać sok pomidorowy, gotować do zagęszczenia, odstawić, przyprawić solą i pieprzem.
Rybę umyć, oczyścić z łusek, sprawić, odkroić głowę i płetwy.
Oczyszczoną tuszkę umyć, osuszyć, natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Połowę gęstego sosu warzywnego umieścić wewnątrz ryby, spiąć szpilkami do drobiu.
Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, polać równomiernie resztą sosu.
Naczynie przykryć pokrywą lub folią aluminiowa.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 45 minut.
Podawać na gorąco z dodatkiem ziemniaków.