Ryba po gdańsku
- 60 dag ryby (karpia lub sandacza)
- 8 dag słoniny lub wędzonego boczku
- 3 dag masła
- 60 dag ziemniaków
- cebula
- strąk marynowanej papryki
- pomidor
- pół szklanki śmietany
- łyżka mąki
- sól i pieprz
Rybę umyć, odfiletować, ponacinać i naszpikować plasterkami słoniny lub boczku.
Rondel lub naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wyłożyć plastrami ugotowanych ziemniaków, ułożyć rybę, obrany ze skórki i pokrojony w ósemki pomidor oraz paseczki papryki, przyprawić solą i pieprzem, polać lekko roztopionym masłem i wstawić do gorącego piekarnika na 40 minut.
W połowie pieczenia potrawę zalać kwaśną śmietaną rozmieszaną z mąką.
Podawać z pikantną surówką.
Rondel lub naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wyłożyć plastrami ugotowanych ziemniaków, ułożyć rybę, obrany ze skórki i pokrojony w ósemki pomidor oraz paseczki papryki, przyprawić solą i pieprzem, polać lekko roztopionym masłem i wstawić do gorącego piekarnika na 40 minut.
W połowie pieczenia potrawę zalać kwaśną śmietaną rozmieszaną z mąką.
Podawać z pikantną surówką.