Ryba po gdańsku

  • 60 dag ryby (karpia lub sandacza)
  • 8 dag słoniny lub wędzonego boczku
  • 3 dag masła
  • 60 dag ziemniaków
  • cebula
  • strąk marynowanej papryki
  • pomidor
  • pół szklanki śmietany
  • łyżka mąki
  • sól i pieprz
Rybę umyć, odfiletować, ponacinać i naszpikować plasterkami słoniny lub boczku.
Rondel lub naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wyłożyć plastrami ugotowanych ziemniaków, ułożyć rybę, obrany ze skórki i pokrojony w ósemki pomidor oraz paseczki papryki, przyprawić solą i pieprzem, polać lekko roztopionym masłem i wstawić do gorącego piekarnika na 40 minut.
W połowie pieczenia potrawę zalać kwaśną śmietaną rozmieszaną z mąką.
Podawać z pikantną surówką.

Tutaj znajdziesz podobne przepisy: