Ryba w galarecie z kukurydzą
- 20 dag ryby morskiej (np. dorsza, łososia lub mintaja)
- 2 szklanki wywaru z jarzyn
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1 kolba ugotowanej kukurydzy
- 4 łyżki zielonego groszku
- 2 łyżki żelatyny
- sól
- sok z cytryny
Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody, żeby napęczniała.
Groszek ugotować odcedzić, z ugotowanej kukurydzy wyłuskać ziarna.
Rybę ugotować z marchewką i pietruszką w osolonym wrzątku, ostudzić, pokroić. Wywar połączyć z żelatyną, dodać sok z cytryny.
Kawałki ryby, groszek, kukurydzę i pokrojoną w talarki marchewkę rozłożyć dekoracyjnie w salaterce i zalać tężejącą galaretką.
Wstawić do lodówki.
Groszek ugotować odcedzić, z ugotowanej kukurydzy wyłuskać ziarna.
Rybę ugotować z marchewką i pietruszką w osolonym wrzątku, ostudzić, pokroić. Wywar połączyć z żelatyną, dodać sok z cytryny.
Kawałki ryby, groszek, kukurydzę i pokrojoną w talarki marchewkę rozłożyć dekoracyjnie w salaterce i zalać tężejącą galaretką.
Wstawić do lodówki.