Ryba w kształcie wiewiórki


    Rybę natnij wzdłuż kręgosłupa, nie odcinając głowy oraz ogona. Oddziel kręgosłup oraz ości żebrowe od mięsa. Mięso ryby natnij w kratkę o boku 1 cm, krojąc aż do skóry, ale nie przecinając jej. Wymieszaj łyżkę wina z 1/2 łyżeczki soli, skrop mięso ryby, a po 5 minutach oprósz mąką kukurydzianą. Ogon ryby wywiń, tak aby skóra znalazła się w środku. Rybę włóż do woka do gorącego głębokiego oleju. Usmaż na złoty kolor, wyjmij. Zrób sos: wymieszaj pomidory, ocet, wodę, cukier, resztę wina oraz soli. Z woka zlej olej, pozostaw na dnie około 2 łyżek. Podsmaż bambus, grzyby, groszek, czosnek oraz imbir, wlej sos pomidorowy. Gdy sos się zagotuje, zagęść mąką wymieszaną z odrobiną wody. Sos skrop olejem sezamowymi polej nim rybę.

    Tutaj znajdziesz podobne przepisy: