Rydze w maśle
- 1 kg rydzów
- 12 dag masła
- cebula
- pietruszka
- pół selera
- sól, pieprz
Na 4 osoby wziąć kwartę rydzów.
Włożyć w rondel ćwierć funta dobrego masła, rydze opłukać kilka razy w zimnej wodzie, wrzucić w masło, postawić na wolnym ogniu i zaraz posolić.
Gdy sos z siebie puszczą, dodać jedną usiekaną drobno, parzoną cebulę, jedną grubą pietruszkę i pół selera, wszystko siekane.
Przykryć i niech się dusi na wolnym ogniu, aż się sos wysadzi do czystego masła.
Wtedy wsypać trochę pieprzu i podać.
Włożyć w rondel ćwierć funta dobrego masła, rydze opłukać kilka razy w zimnej wodzie, wrzucić w masło, postawić na wolnym ogniu i zaraz posolić.
Gdy sos z siebie puszczą, dodać jedną usiekaną drobno, parzoną cebulę, jedną grubą pietruszkę i pół selera, wszystko siekane.
Przykryć i niech się dusi na wolnym ogniu, aż się sos wysadzi do czystego masła.
Wtedy wsypać trochę pieprzu i podać.
Tutaj znajdziesz podobne przepisy:
- ryby »