Ryż z owocami z Kaszmiru


    Dokładnie umyj ryż (kilkakrotnie zmieniaj wodę po ostatnim płukaniu powinna już spływać czysta woda), zalej go świeżą wodą oraz odstaw na 15-20 minut. Zmiksuj mleko, śmietankę, cukier oraz sól. Osącz ryż. W głębokiej patelni rozgrzej ghee lub olej. Dodaj kumin, cynamon, listki laurowe, kardamon oraz goździki. Podsmaż przez chwilę, potem dodaj ryż, smaż 2 minuty. Dodaj mleko ze śmietanką oraz pół szklanki wody. Zagotuj, zmniejsz ogień, przykryj. Gotuj, aż ryż będzie miękki. Każde ziarenko powinno być ugotowane, ale ryż nie może być posklejany. Dodaj dokładnie osączone owoce z puszki, ew. udekoruj płatkami róży. Danie podawaj gorące, od razu po przygotowaniu.

    Tutaj znajdziesz podobne przepisy: