Sajgonki (Chiny)

  • 1/2 piersi kurczaka
  • 10 dag krewetek - mrożonych lub z puszki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1/2 cebuli
  • 1 paczka kiełków sojowych
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • olej do smażenia
  • ciasto naleśnikowe
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mleka
Przygotowujemy naleśniki : w misce rozbijamy widelcem jajko, wsypujemy mąkę, wlewamy mleko wymieszane z 1/2 szklanki wody i wszystko starannie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy.
Chochelką nalewamy ciasto tak, by rozlało się cienko na całej powierzchni.
Smażymy na ostrym ogniu, aż powieszchnia naleśnika zrobi się matowa, a brzegi zaczną odstawać od patelni.
Cebulę i seler obieramy i drobno siekamy.
Mięso i krewetki siekamy na drobne kawałki i smażymy 1 - 2 minuty na oleju.
Dorzucamy seler, cebulę, kiełki i smażymy dalej 2 - 3 minuty.
Dodajemy cukier, sos sojowy i dokładnie mieszamy.
Nadziewamy naleśniki.
Zawinięte naleśniki podsmażamy na silnie rozgrzanym oleju.
Gdy się przyrumienią, zdejmujemy z patelni, odsączamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy gorące.

Tutaj znajdziesz podobne przepisy: