Sandacz z kalarepą

  • 4 filety z sandacza
  • sok z 1/2 cytryny
  • 40 dag obranej kalarepy
  • 2 łyżki masła
  • 125 ml białego wina
  • 300 ml bulionu warzywnego (instant)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki wytrawnego wermutu
  • 100 g gęstej śmietany
  • 2 łyżki rzeżuchy
  • sól, pieprz
Filety umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem.
Kalarepę pokroić w kostkę i poddusić na 1 łyżce masła.
Wlać wino, gotować, aż odparuje.
Dodać bulion, doprawić, przykryć i gotować około 5 minut.
Mąkę ziemniaczaną wymieszac z 1 łyżką wody.
Dodać do kalarepy i zagotować.
Następnie dodać śmietanę i wermut, wymieszać.
Rybę smażyć na 1 łyżce roztopinego masła po 2 minuty z każdej strony.
Na talerze wyłożyć kalarepę, następnie sandacza.
Każdą porcję posypać rzeżuchą.

Tutaj znajdziesz podobne przepisy: