Sandacz z kalarepą
- 4 filety z sandacza
- sok z 1/2 cytryny
- 40 dag obranej kalarepy
- 2 łyżki masła
- 125 ml białego wina
- 300 ml bulionu warzywnego (instant)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki wytrawnego wermutu
- 100 g gęstej śmietany
- 2 łyżki rzeżuchy
- sól, pieprz
Filety umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem.
Kalarepę pokroić w kostkę i poddusić na 1 łyżce masła.
Wlać wino, gotować, aż odparuje.
Dodać bulion, doprawić, przykryć i gotować około 5 minut.
Mąkę ziemniaczaną wymieszac z 1 łyżką wody.
Dodać do kalarepy i zagotować.
Następnie dodać śmietanę i wermut, wymieszać.
Rybę smażyć na 1 łyżce roztopinego masła po 2 minuty z każdej strony.
Na talerze wyłożyć kalarepę, następnie sandacza.
Każdą porcję posypać rzeżuchą.
Kalarepę pokroić w kostkę i poddusić na 1 łyżce masła.
Wlać wino, gotować, aż odparuje.
Dodać bulion, doprawić, przykryć i gotować około 5 minut.
Mąkę ziemniaczaną wymieszac z 1 łyżką wody.
Dodać do kalarepy i zagotować.
Następnie dodać śmietanę i wermut, wymieszać.
Rybę smażyć na 1 łyżce roztopinego masła po 2 minuty z każdej strony.
Na talerze wyłożyć kalarepę, następnie sandacza.
Każdą porcję posypać rzeżuchą.
Tutaj znajdziesz podobne przepisy:
- ryby »