Sernik delikatny

  • 1 kg sera twarogowego
  • 9 jaj
  • 3/4 kostki masła
  • 1 - 1,5 szklanki cukru
  • 2 - 3 łyżki mąki pszennej
  • garść pokruszonych orzechów włoskich
  • esencja waniliowa
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Ser zemleć w maszynce lub przetrzeć przez drobne sitko.
Masło roztopić i przestudzić.
Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem, a następnie wymieszać z serem i masłem.
Białka ubić na sztywną pianę, wyłożyć na przygotowaną masę serową, posypać mąką z proszkiem do pieczenia i delikatnie wszystko wymieszać.
Wyłożyć masę na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką.
Powierzchnię wyrówna łyżką lub nożem maczanym w gorącej wodzie i posypać pokruszonymi orzechami.
Upiec sernik w średnio nagrzanym piekarniku.

Tutaj znajdziesz podobne przepisy: