Sernik delikatny
- 1 kg sera twarogowego
- 9 jaj
- 3/4 kostki masła
- 1 - 1,5 szklanki cukru
- 2 - 3 łyżki mąki pszennej
- garść pokruszonych orzechów włoskich
- esencja waniliowa
- łyżeczka proszku do pieczenia
Ser zemleć w maszynce lub przetrzeć przez drobne sitko.
Masło roztopić i przestudzić.
Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem, a następnie wymieszać z serem i masłem.
Białka ubić na sztywną pianę, wyłożyć na przygotowaną masę serową, posypać mąką z proszkiem do pieczenia i delikatnie wszystko wymieszać.
Wyłożyć masę na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką.
Powierzchnię wyrówna łyżką lub nożem maczanym w gorącej wodzie i posypać pokruszonymi orzechami.
Upiec sernik w średnio nagrzanym piekarniku.
Masło roztopić i przestudzić.
Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem, a następnie wymieszać z serem i masłem.
Białka ubić na sztywną pianę, wyłożyć na przygotowaną masę serową, posypać mąką z proszkiem do pieczenia i delikatnie wszystko wymieszać.
Wyłożyć masę na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką.
Powierzchnię wyrówna łyżką lub nożem maczanym w gorącej wodzie i posypać pokruszonymi orzechami.
Upiec sernik w średnio nagrzanym piekarniku.