Śledź korzenny w cebuli (Wigilia

  • 3 solone śledzie
  • pół szklanki octu (6%)
  • 2 czerwone cebule
  • marchewka
  • mały listek laurowy
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • cukier do smaku
  • rozmaryn lub natka do dekoracji
Śledzie wymoczyć, oczyścić, odfiletować i ułożyć w słoju.
Zagotować pół szklanki wody z pokrojoną w plasterki marchewką, krążkami jednej cebuli, zielem angielskim i ziarenkami pieprzu.
Przyprawić cukrem, dodać ocet, zalewę ostudzić.
Polać śledzie, słoik przykryć i odstawić na kilka dni w chłodne i ciemne miejsce.
Przed podaniem wyjąć ze słoika, ułożyć na talerzyku razem z talarkami marynowanej cebuli.
Drugą cebulę drobniutko posiekać, posypać śledzie.
Udekorować zieleniną, podawać z ciemnym żytnim pieczywem.

Tutaj znajdziesz podobne przepisy: