Śledź korzenny w cebuli (Wigilia
- 3 solone śledzie
- pół szklanki octu (6%)
- 2 czerwone cebule
- marchewka
- mały listek laurowy
- kilka ziarenek czarnego pieprzu
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- cukier do smaku
- rozmaryn lub natka do dekoracji
Śledzie wymoczyć, oczyścić, odfiletować i ułożyć w słoju.
Zagotować pół szklanki wody z pokrojoną w plasterki marchewką, krążkami jednej cebuli, zielem angielskim i ziarenkami pieprzu.
Przyprawić cukrem, dodać ocet, zalewę ostudzić.
Polać śledzie, słoik przykryć i odstawić na kilka dni w chłodne i ciemne miejsce.
Przed podaniem wyjąć ze słoika, ułożyć na talerzyku razem z talarkami marynowanej cebuli.
Drugą cebulę drobniutko posiekać, posypać śledzie.
Udekorować zieleniną, podawać z ciemnym żytnim pieczywem.
Zagotować pół szklanki wody z pokrojoną w plasterki marchewką, krążkami jednej cebuli, zielem angielskim i ziarenkami pieprzu.
Przyprawić cukrem, dodać ocet, zalewę ostudzić.
Polać śledzie, słoik przykryć i odstawić na kilka dni w chłodne i ciemne miejsce.
Przed podaniem wyjąć ze słoika, ułożyć na talerzyku razem z talarkami marynowanej cebuli.
Drugą cebulę drobniutko posiekać, posypać śledzie.
Udekorować zieleniną, podawać z ciemnym żytnim pieczywem.