Śledzie po flamandzku
- 6 filetów śledziowych
- 2-3 cebule
- 2 pory
- 2/3 szkl. oliwy
- 2/3 szkl. białego wytrawnego wina
- cytryna
- kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
- imbir
- 1 łyżeczka cukru
Śledzie wymoczyć, pokroić.
Pory pokroić w cienkie talarki a cebulę w kostkę.
Wino zagotować krótko z przyprawami i cukrem.
Wystudzić pod przykryciem.
Do zimnego wina wcisnąć sok z cytryny i dodać oliwę.
Wymieszać.
Układać warstwami: śledzie - cebula z porem itd.
Zalać sosem.
Zostawić na 1 dobę.
Na półmisku przybrać plasterkiem cytryny i natką pietruszki.
Pory pokroić w cienkie talarki a cebulę w kostkę.
Wino zagotować krótko z przyprawami i cukrem.
Wystudzić pod przykryciem.
Do zimnego wina wcisnąć sok z cytryny i dodać oliwę.
Wymieszać.
Układać warstwami: śledzie - cebula z porem itd.
Zalać sosem.
Zostawić na 1 dobę.
Na półmisku przybrać plasterkiem cytryny i natką pietruszki.
Tutaj znajdziesz podobne przepisy:
- ryby »