Smażone kluski z Singapuru
- 20 dag polędwiczki wieprzowej
- 30 dag chińskiego makaronu
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łodygi selera naciowego
- 40 g świeżego imbiru
- 1 puszka pędów bambusa
- 10 dag świeżych kiełków sojowych
- 20 dag mrożonych lub świeżych krewetek
- 1/2 strąka czerwonego chilli
- 4 łyżki sosu sojowego
- olej do smażenia
- sól, biały pieprz
Wieprzowinę pokroić w cienkie plasterki.
Makaron włożyć do osolonej wrzącej wody i gotować 4 minuty.
Następnie osączyć na sicie.
Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.
Seler drobno posiekać.
Imbir obrać i pokroić w cieniutkie plasterki.
Z papryczki chilli usunąć nasionka i pokroić w cienkie paseczki.
Pędy bambusa osączyć, w razie potrzeby pokroić.
W głębokim rondlu lub w woku podgrzać tłuszcz, wrzucić mięso, obsmażyć, wyjąć i trzymać w cieple.
Na gorący tłuszcz wrzucić cebulę, czosnek, seler, kiełki sojowe, imbir i pędy bambusa.
Całość smażyć około 4 minut.
Dodać podsmażone mięso, krewetki i makaron, wymieszać i doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym.
Całość smażyć do miękkości.
Podawać od razu.
Makaron włożyć do osolonej wrzącej wody i gotować 4 minuty.
Następnie osączyć na sicie.
Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.
Seler drobno posiekać.
Imbir obrać i pokroić w cieniutkie plasterki.
Z papryczki chilli usunąć nasionka i pokroić w cienkie paseczki.
Pędy bambusa osączyć, w razie potrzeby pokroić.
W głębokim rondlu lub w woku podgrzać tłuszcz, wrzucić mięso, obsmażyć, wyjąć i trzymać w cieple.
Na gorący tłuszcz wrzucić cebulę, czosnek, seler, kiełki sojowe, imbir i pędy bambusa.
Całość smażyć około 4 minut.
Dodać podsmażone mięso, krewetki i makaron, wymieszać i doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym.
Całość smażyć do miękkości.
Podawać od razu.