Smażone pierogi grzybowe (Wigili
- 25 dag mąki
- jajko
- 1 dag suszonych borowików
- 20 dag boczniaków
- cebula
- pół pęczka natki
- ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy
- zielony sos:
- 5 łyżek masła
- pół pęczka natki
- 60 - 70 ml bulionu warzywnego
- łyżka mąki
- sól, pieprz
Borowiki namoczyć, ugotować.
Posiekaną cebulę, czosnek, prawdziwki i boczniaki podsmażyć na suchej patelni, zalać wywarem z grzybów.
Dusić, aż płyn odparuje.
Dodać natkę, przyprawić.
Zrobić ciasto z mąki, jajka, soli i gorącej wody.
Rozwałkować, wyciąć kółka.
Na każdym ułożyć farsz, skieić pierogi.
Ugotować, usmażyć na oliwie.
Zrobić sos: wrzący bulion zagęścić mąką.
Podgrzewać, dodając po kawałku zimne masło i natkę.
Sosem polać pierogi.
Posiekaną cebulę, czosnek, prawdziwki i boczniaki podsmażyć na suchej patelni, zalać wywarem z grzybów.
Dusić, aż płyn odparuje.
Dodać natkę, przyprawić.
Zrobić ciasto z mąki, jajka, soli i gorącej wody.
Rozwałkować, wyciąć kółka.
Na każdym ułożyć farsz, skieić pierogi.
Ugotować, usmażyć na oliwie.
Zrobić sos: wrzący bulion zagęścić mąką.
Podgrzewać, dodając po kawałku zimne masło i natkę.
Sosem polać pierogi.