Smażone pierogi grzybowe (Wigili

  • 25 dag mąki
  • jajko
  • 1 dag suszonych borowików
  • 20 dag boczniaków
  • cebula
  • pół pęczka natki
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • zielony sos:
  • 5 łyżek masła
  • pół pęczka natki
  • 60 - 70 ml bulionu warzywnego
  • łyżka mąki
  • sól, pieprz
Borowiki namoczyć, ugotować.
Posiekaną cebulę, czosnek, prawdziwki i boczniaki podsmażyć na suchej patelni, zalać wywarem z grzybów.
Dusić, aż płyn odparuje.
Dodać natkę, przyprawić.
Zrobić ciasto z mąki, jajka, soli i gorącej wody.
Rozwałkować, wyciąć kółka.
Na każdym ułożyć farsz, skieić pierogi.
Ugotować, usmażyć na oliwie.
Zrobić sos: wrzący bulion zagęścić mąką.
Podgrzewać, dodając po kawałku zimne masło i natkę.
Sosem polać pierogi.

Tutaj znajdziesz podobne przepisy: