Smażony karp ze śliwkami (Wigili

  • 1 kg karpia
  • 20 dag mrożonych śliwek
  • pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 3 - 4 łyżki oliwy
  • łyżka mąki
  • cynamon
  • goździki
  • imbir
  • sok z cytryny
  • cukier
  • sól
Oczyszczonego karpia pokroić na dzwonka, posolić i odstawić na pół godziny w chłodne miejsce.
Rozmrożone śliwki opłukać, wydrylować, zmiksować razem z winem, szczyptą cynamonu, mielonych goździków i imbiru.
Dodać sok z cytryny, przyprawić do smaku solą i cukrem.
Dzwonka ryby obtoczyć w mące, zrumienić z każdej strony na rozgrzanej oliwie.
Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, polać sosem śliwkowym i zapiec w rozgrzanym piekarniku.
Podawać z gotowanymi ziemniakami i surówką z cykonii.

Tutaj znajdziesz podobne przepisy: