Smażony karp ze śliwkami (Wigili
- 1 kg karpia
- 20 dag mrożonych śliwek
- pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 3 - 4 łyżki oliwy
- łyżka mąki
- cynamon
- goździki
- imbir
- sok z cytryny
- cukier
- sól
Oczyszczonego karpia pokroić na dzwonka, posolić i odstawić na pół godziny w chłodne miejsce.
Rozmrożone śliwki opłukać, wydrylować, zmiksować razem z winem, szczyptą cynamonu, mielonych goździków i imbiru.
Dodać sok z cytryny, przyprawić do smaku solą i cukrem.
Dzwonka ryby obtoczyć w mące, zrumienić z każdej strony na rozgrzanej oliwie.
Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, polać sosem śliwkowym i zapiec w rozgrzanym piekarniku.
Podawać z gotowanymi ziemniakami i surówką z cykonii.
Rozmrożone śliwki opłukać, wydrylować, zmiksować razem z winem, szczyptą cynamonu, mielonych goździków i imbiru.
Dodać sok z cytryny, przyprawić do smaku solą i cukrem.
Dzwonka ryby obtoczyć w mące, zrumienić z każdej strony na rozgrzanej oliwie.
Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, polać sosem śliwkowym i zapiec w rozgrzanym piekarniku.
Podawać z gotowanymi ziemniakami i surówką z cykonii.