Smażony makaron (Chiny)
- 20 dag azjatyckiego makaronu z mąki pszennej
- 5 -6 łyżek oleju sojowego
- sambal oelek
- 30 dag porów
- 2 marchewki
- 10 dag plasterków szynki
- 10 dag kiełków sojowych
- 2 ząbki czosnku
- 7 - 8 łyżek sosu sojowego
- sól
Makaron gotować 5 minut w osolonej wodzie z dodatkiem 1 - 2 łyżek oleju.
Odcedzić, przelać zimną wodą.
Oczyścić i umyć warzywa.
Pory pokroić w plasterki, marchewkę i szynkę w paseczki.
Rozgrzać 2 łyżki oleju, podsmażyć marchewkę i pory, dodać kiełki i sos sojowy, całość przełożyć do miski.
Na pozostałym oleju podsmażyć makaron i szynkę, dodać posiekany czosnek i łyżeczkę przyprawy sambal oelek.
Przysmażyć na złotobrązowy kolor.
Dodać warzywa, wymieszać, podgrzewać jeszcze 2 - 3 minuty.
Przyprawić sosem sojowym.
Odcedzić, przelać zimną wodą.
Oczyścić i umyć warzywa.
Pory pokroić w plasterki, marchewkę i szynkę w paseczki.
Rozgrzać 2 łyżki oleju, podsmażyć marchewkę i pory, dodać kiełki i sos sojowy, całość przełożyć do miski.
Na pozostałym oleju podsmażyć makaron i szynkę, dodać posiekany czosnek i łyżeczkę przyprawy sambal oelek.
Przysmażyć na złotobrązowy kolor.
Dodać warzywa, wymieszać, podgrzewać jeszcze 2 - 3 minuty.
Przyprawić sosem sojowym.