Smażony makaron (Chiny)

  • 20 dag azjatyckiego makaronu z mąki pszennej
  • 5 -6 łyżek oleju sojowego
  • sambal oelek
  • 30 dag porów
  • 2 marchewki
  • 10 dag plasterków szynki
  • 10 dag kiełków sojowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 7 - 8 łyżek sosu sojowego
  • sól
Makaron gotować 5 minut w osolonej wodzie z dodatkiem 1 - 2 łyżek oleju.
Odcedzić, przelać zimną wodą.
Oczyścić i umyć warzywa.
Pory pokroić w plasterki, marchewkę i szynkę w paseczki.
Rozgrzać 2 łyżki oleju, podsmażyć marchewkę i pory, dodać kiełki i sos sojowy, całość przełożyć do miski.
Na pozostałym oleju podsmażyć makaron i szynkę, dodać posiekany czosnek i łyżeczkę przyprawy sambal oelek.
Przysmażyć na złotobrązowy kolor.
Dodać warzywa, wymieszać, podgrzewać jeszcze 2 - 3 minuty.
Przyprawić sosem sojowym.

Tutaj znajdziesz podobne przepisy: