Sok z płatków róży
- 50 dag płatków z dzikiej róży cukrowej (mocno pachnącej)
- 50 dag cukru
- 3 dag kwasku cytrynowego
Z płatków róży odciąć żółte końce.
Płatki wypłukać na sitku pod bieżącą wodą, włożyć do słoja i zalać 1 l gorącej wody z dodatkiem kwasku cytrynowego.
Słój przykryć i odstawić na 24 godziny.
Następnie przelać płyn przez sitko, a płatki wycisnąć.
Do tak przygotowanego płynu wsypać cukier i gotować 10 - 15 minut.
Sok ostudzić i przelać do wyparzonych butelek lub małych słoików.
Trzymać w chłodnym miejscu.
Do dłuższego przechowania pasteryzować w słoikach 15 minut w temperaturze 80ºC.
Sok można stosować do aromatyzowania napojów, koktajli, lukrów, kremów i galaretek.
Płatki wypłukać na sitku pod bieżącą wodą, włożyć do słoja i zalać 1 l gorącej wody z dodatkiem kwasku cytrynowego.
Słój przykryć i odstawić na 24 godziny.
Następnie przelać płyn przez sitko, a płatki wycisnąć.
Do tak przygotowanego płynu wsypać cukier i gotować 10 - 15 minut.
Sok ostudzić i przelać do wyparzonych butelek lub małych słoików.
Trzymać w chłodnym miejscu.
Do dłuższego przechowania pasteryzować w słoikach 15 minut w temperaturze 80ºC.
Sok można stosować do aromatyzowania napojów, koktajli, lukrów, kremów i galaretek.