Sos zielony frankfurcki


    Zioła umyj, osusz oraz posiekaj. Jajka przekrój, wyjmij żółtka oraz rozetrzyj w miseczce z olejem. Dodaj jogurt, śmietanę oraz sok z cytryny. Wymieszaj z posiekanymi ziołami, drobno posiekanym ogórkiem oraz startą na tarce lub posiekaną cebulą. Przypraw do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz musztardą. W wersji mniej dietetycznej śmietanę można zastąpić majonezem, a w wersji pikantnej dodać roztarty ząbek czosnku oraz kilka kropli tabasco. Sos pasuje do jajek na twardo, gotowanego mięsa oraz drobiu na zimno, wędlin, zimnych pieczeni, gotowanych warzyw podawanych na zimno (szparagi, brokuły, kalafior, cukinia), filetów śledziowych. Świetnie smakuje z młodymi ziemniakami, może też być nadzieniem do ziemniaków pieczonych. Nadaje się też do dań gorących (gotowanej wołowiny, ozorków, ryby, drobiu, warzyw).

    Tutaj znajdziesz podobne przepisy: